twitter google+ facebook

DMI-HIRLAM

DMI's operationelle vejrmodel, DMI-HIRLAM køres i flere udgaver der dækker forskellige geografiske områder. Du kan se den horisontale udstrækning af de vigtigste modeller i figurerne nedenfor.  Vejrmodellerne udfører beregninger af vejrets udvikling. Beregningerne foretages på DMI’s supercomputer. Vejrmodellerne kræver stor regnekraft fordi atmosfærens komplicerede fysiske processer og bevægelser skal programmeres og beregnes for et stort antal punkter i atmosfæren. Beregningerne udføres i 40/65 vertikale niveauer op gennem atmosfæren mens det horisontale antal punkter afhænger af det geografiske setup.

Ved overfladen analyseres havtemperaturen dagligt. Den ændrer sig ikke i modellen på en given geografisk position igennem vejrprognosen. Over land er der en speciel model for udviklingen af især temperatur og fugtighed ved landoverfladen i løbet af en prognose.

Inden beregningerne i vejrmodellen startes skal modellen kende atmosfærens tilstand så godt som muligt. Det sker ved at analysere modellens vejrparametre sammen med mange forskellige slags målinger fra atmosfæren (fra bl.a. vejrballoner og meteorologiske satellitter). Især målinger fra satellitter og vejrradar får en stadig større betydning for kvaliteten af vejrmodellens beregninger.

De vigtigste meteorologiske vejrparametre som prognosen beregner er vind, temperatur, skyer og nedbør, men der beregnes også mange andre informationer fra modellerne til DMI’s mange kunder.

Tabellen viser karakteristika for de enkelte modeller, der hver for sig har brug for en 'ydre' model, der kobler modellen til vejrinformationer udenfor det begrænsede område modellen opererer på. DMI's modeller kobles til den globale prognosemodel ved det europæiske vejrcenter ECMWF (European Centre for Medium range Weather Forecasts).

T15

K05

ENS

SKA

Antal vertikale lag

40

40

40

65

Horisontal opløsning

0,15° (16 km)

0,05° (5 km)

0.05°

0,03° (3 km)

Tidsskridt

400 s

150 s

150 s

90 s

Randværdi model

ECMWF

ECMWF

ECMWF

ECMWF

Prognoselængde

60 timer

48 timer

54 timer

54 timer

For yderligere information kontakt:

Chefkonsulent Bent Hansen Sass, Forskning og udvikling gennem DMI's pressekontor på 39 15 75 09.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder