twitter google+ facebook

Termometre får hjælp fra oven

Målinger af temperaturen fra satellit kan aldrig blive helt så sikre som målinger ved Jordens overflade. Men satellitterne er begyndt at få værdi som en ekstra kontrol af klimaforskernes beregninger.

Det er et gigantisk puslespil at omsætte de mange målinger af temperaturen ved Jordens overflade til en global middeltemperatur. Derfor ville det være rigtig rart, hvis man bare kunne lade et par satellitter 'fotografere' temperaturen fra oven. Desværre er man endnu ikke så langt, at det kan lade sig gøre.

Specielt ville det være rart, om man kunne måle temperaturen i to meters højde, hvor de landbaserede målinger sker, så man umiddelbart kunne sammenligne de to typer målinger. Men desværre er det umuligt for satellitten at bestemme, hvor meget varmestråling den modtager fra netop to meters højde.

I de senere år er rumforskerne dog blevet bedre til at fortolke resultaterne fra satellitterne. Blandt andet fordi vores viden om forskellige typer overfladers temperatur og om fordelingen af temperatur i atmosfæren er vokset. Derfor begynder resultaterne fra rumbaserede målinger efterhånden at ligne resultaterne fra målinger på land.

Læs hvordan satellitter måler temperaturen på Jorden.

Temaet er skrevet af videnskabsjournalist Morten Andersen

Redaktion Bjarne Siewertsen, bsi@dmi.dk

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder