twitter google+ facebook

Solkonstanten og solpletter

Solens udstråling i Jordens afstand fra Solen er målt til 1367 watt per kvadratmeter (W/m2). Dette tal kaldes for solkonstanten, selvom vi nu ved, at det ikke er konstant, men varierer med tiden.

Den bedst kendte variation i solkonstanten er knyttet til en 11 års periode i Solen. På Solen kan ses mørke pletter - kaldet solpletter - hvis antal stiger og falder med en periode på omkring 11 år, det vi også kalder solpletcyklussen.

I modsætning til hvad man skulle tro, udstråler solen mere energi, når der er mange solpletter, fordi der samtidig med solpletterne optræder lyse områder kaldet faculae på Solen (dansk: ’solfakkel')

Solen under solplet-maksimum i 2001 (til venstre) og under solplet-minimum i 2009 (til højre). Fotos fra MDI instrumentet på NASA/ESA satellitten SOHO.

Satellitmålinger viser, at solkonstantens variation over 11 årsperioden er omkring 0,1 %. Der har i årenes løb været mange undersøgelser, om og hvordan denne 11 årsperiode påvirker klimaet på Jorden, og man har fundet, at den gennemsnitlige overfladetemperatur ændres med op til 0,2 grader °C.

3-års løbende gennemsnit for antal solpletter (rød) og den gennemsnitlige globale overfladetemperatur (blå) siden 1930. 11-års perioden er tydelig for solpletterne og er også delvist afspejlet i temperaturen – der dog områder hvor signalet ikke er der eller er modsat (bl.a. i år 2001), idet der også er andre faktorer der påvirker Jordens temperatur - bemærk også den generelle opvarmning fra begyndelsen af '80erne. Figur er lavet med data fra Hadley Centre (HADCrut3) og NASA.

Temaet er skrevet af Bo Christiansen og Peter Thejll og redigeret af Anne Mette K. Jørgensen.

Redaktion Carsten Ankjær Ludwigsen, kommunikation@dmi.dk 

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder