twitter google+ facebook

The Day after Tomorrow - Tornadoer i Los Angeles

'Vejrgudernes hvirvlende dans' hedder DMI's vind-tema, der også indeholder et afsnit om tornadoer. Her er vinden vist til lidt mere end afdansningsbal i Los Angeles. Foto fra filmen. © 2004 Twentieth Century Fox.

Med vilde vindhastigheder smadrer en hærskare af tornadoer en del af Los Angeles godt og grundigt - herunder noget så helligt som Hollywood-skiltet. Biler, busser og byggematerialer flyver rundt mellem hinanden, mens skyskraberne langsomt gnaves ned til grunden.

Det er usandsynligt, at tornadoer skulle optræde så talrigt og så spredt på et så lille område og med et sådant bevægelsesmønster, som det ses i filmen.

Stærkt usandsynligt er det også, at busser og lastbiler med anhængere kan hvirvles op og flyve rundt, som filmen viser, selv om de kraftigste tornadoer nok kan flytte noget rundt på selv større biler.

For øvrigt er Los Angeles i dag slet ikke et tornadoområde, og det er ret usandsynligt, at det vil blive det selv under fremtidens ændrede klima.

Tornadoer forekommer i forbindelse med meget kraftige bygeskyer i grænsefladen mellem varm, fugtig luft og kold, tør luft. De dannes mange steder i verden, men specielt hører man meget om tornadoer over de centrale dele af USA, hvor mere end tusind er observeret på et år.

Tornadoer dannes gerne i forbindelse med såkaldte konvergenslinjer, hvor vindene blæser mod hinanden. I mange lande optræder hvirvlerne som skypumper, der principielt er nogenlunde det samme fænomen, men hyppigst i meget mindre kraftige udgaver.

De meget kraftige tornadoer, der kendes som F5-tornadoer - med store ødelæggende kræfter - er heldigvis forholdsvis sjældne. De kræver såkaldte supercelle storme, der kun udvikles under specielle vejrforhold.

Vindhastigheden i tornadoens roterende bevægelse når i disse ekstreme tilfælde op på over 500 kilometer i timen, samtidig med at tornadoen fejer hen over jorden med op til 200 kilometer i timen.

I sjældne tilfælde kan der fra samme skysystem observeres 2-3 tornadoer, der ’danser’ ind imellem hinanden. Man taler også ind imellem om deciderede tornadoudbrud, hvor mange tornadoer opstår over en forholdsvis kort periode.

Den 3/4. april 1974 blev der således registeret ikke mindre end 144 tornadoer fordelt på 13 stater, men så sent som i maj 2004 opstod der også mange, ca. 110, i USA’s midtvest. Der er dog tale om forholdsvis store områder, der bliver hjemsøgt.

Den hidtil største 'dræber-tornado' opstod 18. marts 1925 og efterlod 695 døde og 2027 sårede i sit 350 km lange spor gennem Missouri, Illinois og Indiana.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder