twitter google+ facebook

Decemberorkanen passerer

Lavtrykket den 3. december 1999 gav Danmark vinde af orkanstyrke i en længere periode.

De første observationer af vinde med stormstyrke (25 m/s eller 90 km/t) kom klokken 15 dansk tid. Herefter blæste det storm eller mere over en stor del af Jyllands vestkyst helt frem til klokken 23 dansk tid.

I perioden mellem klokken 17 og 19 var vinden af orkanstyrke (over 33 m/s eller 119 km/t) langs hele den jyske vestkyst fra Hvide Sande og sydpå.

Den kraftigste middelvind over land (38 m/s eller 137 km/t) blev målt på Rømø klokken 18 dansk tid. I perioden op til det tidspunkt registrede Rømø endvidere vindstød på mere end 50 m/s eller 180 km/t.

Højeste middelvind under decemberorkanen baseret på en gennemgang af data fra 3. og 4. december1999. Grafik Mikael Scharling.
Kraftigste vindstød under decemberorkanen baseret på en gennemgang af data fra 3. og 4. december1999. Grafik Mikael Scharling.

På boreriggen Mærsk Endeavour i Nordsøen blev der målt 59,2 m/s (213 km/t) i vindstødene med håndholdt vindmåler 40 meter over havoverfladen.

Efter klokken 19 aftog vinden langsomt, men inden da var forbindelsen til vindmåleren på Rømø blevet afbrudt af orkanen.

Det laveste lufttryk under orkanen blev målt på Anholt klokken 20 til 952,4 hPa, hvilket dog er et stykke fra det laveste, der er målt over dansk område.

Klokken 21 meldte Kastrup om vindstød af orkanstyrke lige som resten af det sydlige Danmark. På det tidspunkt begyndte Bornholm også at mærke vinden.

I resten af landet begyndte orkanen at aftage op mod midnat.

Det var kun syd for orkanens øje, at vinden nåede op på orkanstyrke, men det viste sig dagen derpå også at have været rigeligt.

Se DMI's simulering af orkanens bane, trykfordelingen og vindhastighederne (gif - 800 kb - åbner i separat vindue).

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder