twitter google+ facebook

Hvornår er det forår?

Foråret er måske den årstid, der ventes med størst længsel af alle. Særligt hvis vinteren har været lang og hård. Men hvornår begynder det så; foråret?

Hvornår er det forår? Det er et spørgsmål, mange stiller i denne tid. Det er dog også et spørgsmål, der er mange svar på.

Kalendermæssigt er det forår ved begyndelsen af marts måned. Et andet svar kunne være, at vi astronomisk går ind i foråret efter forårsjævndøgn den 20. marts.

En anden fremgangsmåde, som bringer nogle sjove detaljer frem i lyset, er, at basere årstiderne på det, vi føler på kroppen - temperaturen.

Vi har derfor prøvet at se på en inddeling af årstiderne baseret på døgnets gennemsnitlige minimumstemperatur for den klimatiske normalperiode 1961-1990, og har helt uvidenskabelig lavet følgende inddeling:

  • Om vinteren er minimumtemperaturen under 0°C
  • I foråret og efteråret er minimumtemperaturen mellem 0 og 10°C
  • Om sommeren er minimumtemperaturen over 10°C

Det vil betyde, at foråret temperaturmæssigt begynder omkring den 25. marts, hvilket er lige efter forårsjævndøgn den 20. marts.

Foto Niels Hansen
Foto Niels Hansen

I samme inddeling starter sommeren for alvor omkring den 20. juni lige omkring sommersolhverv den 21. juni. Efteråret vil begynde den 20. september lige omkring efterårsjævndøgn den 22./23. september.

Slutteligt vil vinteren begynde omkring 1. december; noget før vintersolhverv den 21. eller 22. december.

Går vi lidt mere i detaljen med denne inddeling, så finder vi ud af, at Bornholms sommer tilsyneladende starter en uge tidligere og slutter en uge senere end det øvrige lands. Til gengæld ser det ud til at Jylland og Fyn får lidt mere vinter end os andre.

Af meteorolog Kim Sarup
Redaktion Bjarne Siewertsen,
kommunikation@dmi.dk
© DMI, 11. marts 2004/opdateret 1. april 2015.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder