twitter google+ facebook

Vejene kan være glatte langt ind i foråret

Ifølge kalenderen begynder foråret den 1. marts. På dage med tørt vejr, sol og tocifrede temperaturer søger mange ud for at mærke foråret. Men der er stadig lidt vinter tilbage - og der er helt normalt for årstiden.

Når temperaturen om natten daler til mellem frysepunktet og 3°C varme, kan vi godt tillade os at kalde det 'rester af vinter'. Det er vigtigt at være opmærksom på, at disse temperaturer er i to meters højde, og ikke ved jordoverfladen. Her kan det sagtens blive endnu koldere. Altså med risiko for frostgrader.

Med frostgrader kan det ikke udelukkes, at det på udsatte steder er glat især i de tidlige morgentimer. Udsatte steder er f.eks. strækninger, der ligger i skygge i perioden efter solopgang.

Først på morgenen kan det være glet i hele vejens bredde. I løbet af morgenen, når Solen kommer højere op, får den magt til at smelte den glatte overflade. Det betyder, at mindre og mindre af vejens bredde er glat.

Solopgang ved Køge Bugt. Foto Kurt Larsen.
Solopgang ved Køge Bugt. Foto Kurt Larsen.

I perioden fra fuld-bredde-glat til ikke-glat, kan en bremsende bil opleve, at vejgrebet ikke er det samme på alle hjul.

Det vigtige budskab er altså: Selv når foråret er på vej, skal vi ikke være så forårskåde, at vi glemmer 'resterne af vinter'. Vi skal fortsat være meget opmærksomme på risikoen for glat føre; særligt i morgentimerne.

Læs mere om de udsatte steder, også kaldet 'de hvide pletter', fra tema-navigationen øverst til højre.

Af Lone Seir Carstensen.
Redaktion Kate Søs Hansen, kommunikation@dmi.dk 

© DMI, 22. marts 2011.