twitter google+ facebook

Hurricane Katrina - Hvad skete der?

Katrinas ulykker fra fødsel til død.

Hurricane Katrina blev født som tropisk lavtryk nummer 12, og blev første gang sat under observation, da myndighederne i Bahamas den 23. august udsendte et stormvarsel for det centrale og nordvestlige Bahamas.

Den 24. august havde Katrina nået stormstyrke og dermed fortjent et navn, som den 11. navngivne storm i 2005-sæsonen. Med navngivningen fulgte et stormvarsel for Floridas sydøstlige kyst. I løbet af torsdag den 25. august havde Katrina samlet så megen kraft, at hun var en hurricane med vindstød på op til 148 km/t (41 m/s).

Landgang

Det var også torsdag den 25., at Katrina gjorde landgang første gang, da hun hamrede ind i det sydlige Florida. Her gjorde hun entre som en kategori 1-hurricane og fik hele syv liv på samvittigheden foruden mange oversvømmede gader og huse som resultat af den massive nedbør, der fulgte med.

Da Katrina igen forlod Florida, kom hun ud over den Mexicanske Golf. Det meget varme vand gav hende fornyet styrke og hun blev hurtigt opgraderet til en kategori 4-hurricane med middel-vindstyrker på op til 233 km/t (65 m/s).

Landgang igen

Efter kort tid som kategori 5 gik Katrina igen i land med centrum i det sydøstlige Louisiana som en kategori 4-hurricane mandag den 29. august. Her ramte hun med middelvinde i nærheden af 233 km/t (65 m/s). Katrinas greb, i form af storm- og hurricane-vinde, strakte sig dog fra Louisiana over Mississippi, Alabama til det nordlige Florida.

Intensiteten af nedbør fra Katrina på turen over den Mexicanske Golf, målt fra Tropical Rainfall Measuring Mission satellite.

Det betød blandt andet, at:

  • I nærheden af Lake Pontchartrain på den fattige østlige side af New Orleans blev et helt kvarter oversvømmet til hustagene med op til seks meter vand.
  • En dæmning, der holder vandet tilbage fra Lake Pontchartrain, brød sammen og lagde store dele af New Orleans under vand.
  • Op mod 40.000 husstande blev oversvømmet i St. Bernard Parish lige øst for New Orleans.
  • Myndighederne måtte redde adskillige fra hustage og loftsrum, hvor de havde søgt tilflugt. Og i hele regionen var der oprettet nødhjælpscentre, hvor evakuerede kunne overnatte.
  • Op mod 400.000 el-kunder i Alabama, 370.000 kunder i det sydlige Lousiana og 82.000 i Florida var mandag uden strøm.
  • De højeste middel-vindhastigheder i New Orleans blev målt til godt 161 km/t (45 m/s) I Mississippi ramte Katrina med middel-vindhastigheder på op til 217 km/t (60 m/s). Til sammenligning blev de højeste middel-vindhastigheder under 3. december-orkanen herhjemme i ’99 målt til 148 km/t (41 m/s).
  • En syv meter høj stormflodsbølge ramte Bay St. Louis i Mississippi.
  • Et tre-cifret antal omkom i ulykker i forbindelse med Katrina.
Katrina fik sin styrke fra det op til 35°C varme overfladevand i Den Mexicanske Golf. Data fra NASA/SVS.

Videre over land

Efter den ødelæggende landgang fortsatte Katrina sin færd nordover, og befandt sig tirsdag morgen i den nordøstlige del af Mississippi, på vej ind i den nordvestlige del af Alabama.

"Katrina er ikke længere en egentlig orkan, men et tropisk lavtryk, der i løbet af de næste 24 til 36 timer gennemgår en transformationsfase til det vi kalder et 'ekstratropisk lavtryk'. Det vil sige et almindeligt lavtryk, som vi kender dem fra vore breddegrader", fortæller DMI's vagtchef Søren Brodersen, som er en af dem, der har fulgt udviklingen i 'Vagtchefens Rubrik' på dmi.dk.

Sydstaterne nær Katrina oplever i disse timer de fleste steder en kuling med vindstød af stormstyrke - altså op til 90 km/t (25 m/s). Kun lokalt forventes kraftigere vindstød. Alle varsler for kystområderne i Golfen er taget ned.

"Lavtrykket bevæger sig de næste 24 timer mod nordøst gennem Midtvesten og staterne Tennessee, Kentucky og Ohio. Undervejs svækkes det yderligere og omkring midnatstid natten til onsdag forventes kun lokalt kuling i forbindelse med lavtrykket. Undervejs vil Katrina dog give meget store mængder regn, som nogle steder vil give anledning til oversvømmelser. Prognoserne indikerer, at Katrina ender sine dage i farvandene sydvest og syd for Grønland i løbet af næste weekend", slutter Søren Brodersen.

Lavt, men ikke rekordlavt

Katrine havde et centertryk helt ned til 902 hPa (hectoPascal). Jo lavere centertryk, jo mere intens tenderer orkaner til at blive.

Det er dog ikke rekord i dette område, da Gilbert i September 1988 blev målt helt ned til 888 hPa. Alletiders laveste målte rekord er dog 870 hPa, målt den 12. oktober 1979 i forbindelse med tyfonen Tip i det nordvestlige Stillehav.

Der er grafik til medierne samt meget mere om Katrina og hurricanes generelt i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Af Bjarne Siewertsen
Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
DMI, 30. august 2005.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder