twitter google+ facebook

DMI's vagtchefer fulgte Katrina

DMI's Vagtchefer fortæller om hurricane Katrinas færd i dagene op til landgang.

Du finder de nyeste indlæg øverst - som på en blog. For at få historien kronologisk korrekt, skal du altså starte fra bunden.

Katrina er svækket
Udsendt 30. aug. 2005 kl. 08.30.

Centeret af "Katrina" befinder sig her til morgen dansk tid i den nordøstlige del af Mississippi, på vej ind i den nordvestlige del af Alabama. "Katrina" er ikke længere en egentlig orkan, men et tropisk lavtryk der i løbet af de næste 24 til 36 timer gennemgår en transformationsfase til det vi kalder et "ekstratropisk lavtryk", dvs. et almindeligt lavtryk som vi kender dem fra vore breddegrader.

Sydstaterne nær "Katrina" oplever i disse timer de fleste steder en kuling med vindstød af stormstyrke, dvs op til omkring 25 m/s. Kun lokalt forventes kraftigere vindstød. Alle varsler for kystområderne i Golfen er taget ned.

Lavtrykket bevæger sig de næste 24 timer mod nordøst gennem Midtvesten og staterne Tennessee, Kentucky og Ohio. Undervejs svækkes det yderligere og omkring midnatstid natten til onsdag forventes kun lokalt kuling i forbindelse med lavtrykket. Undervejs vil "Katrina" dog give meget store mængder regn, som nogle steder vil give anledning til oversvømmelser.

Prognoserne indikerer at "Katrina" ender sine dage i farvandene sydvest og syd for Grønland i løbet af næste weekend.

Vagtchef Søren Brodersen.

Katrina fjerner sig rask væk fra New Orleans
Udsendt 29. aug. 2005 kl 23.00.

Katrina, hvis centerværdi 21utc er steget til 960hPa, er nu ikke længere en hurricane. Den er blevet nedgraderet til en tropisk storm, og vindhastigheden er nu ca. 120 km/t med vindstød til 150 km/t. Den bevæger sig hurtigt nordnordøst på, og vil i morgen blive yderligere nedgraderet. Så selv om det endnu regner kraftigt, er den værste dramatik overstået.

Vagtchef Mogens V. Larsen

Hurricane Katrina har nu passeret lige øst om New Orleans
Udsendt 29. aug. 2005 kl 19.00.

Hurricanen Katrina, hvis center kl 17 dst. ligger lige øst for New Orleans, bevæger sig mod nord med en fart på ca. 25 km/t.. Hurricanen er nedgraderet fra en kat. 5 til en kat. 3 på sin færd hen over fastlandet, men det blæser og regner stadig meget. Sammenlignet med stormen den 3. dec. er den først i morgen nede på styrker, som var maximum vindhastigheder den 3 dec 1999 i Danmark.

Udover særdeles kraftige skader på grund af vind, er der stor risiko for oversvømmelser på grund af de enorme mængder regn der falder. Katrina fortsætter sin bevægelse nordnordøstpå, op igennem staten Mississippi, under svækkelse.

Vagtchef Mogens Bendtsen

Den ekstremt farlige Hurricane Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 29. aug. 2005 kl 13.00.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu ligger ca. 100 km sydsydøst for New Orleans, bevæger sig mod nord, lige øst om New Orleans. Lige nu blæser det op til 240 km/t eller 67 m/s med vindstød op til 295 km/t, svarende til 82 m/s. Når Katrina, sent i eftermiddag dansk tid, passerer New Orleans ventes vindhastighederne at være nede på 200 km/ eller 56 m/s. Udover særdeles kraftige skader på grund af vind, er der stor risiko for katastrofale oversvømmelser på grund af op til 7-8m store flodbølger, samt de enorme mængder regn der kommer. Katrina fortsætter i nat sin bevægelse nordpå, op igennem staten Mississippi, under svækkelse.

Vagtchef Jørn Thomsen

Den ekstremt farlige hurricane Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 29. aug. 2005 kl 08.05.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu ligger ca. 200 km sydsydøst for New Orleans, bevæger mod nord, lige øst om New Orleans. Lige nu blæser det op til 260 km/t eller 72 m/s med vindstød op til 315 km/t, svarende til 87 m/s. Det forventes, at når Katrina rammer kysten lige syd for New Orleans i de tidlige morgentimer lokal tid ( ca. kl 14 dansk tid), vil vindhastigheden være aftaget lidt til 250 km/t. Disse hastigheder er næsten dobbelt så store som ved orkanen, der ramte Danmark 3. december 1999. Udover særdeles kraftige skader på grund af vind, er der stor risiko for katastrofale oversvømmelser på grund af op til 7-8m store flodbølger, samt de enorme mængder regn der kommer.

Vagtchef Jørn Thomsen

Den ekstremt farlige hurricane Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 29. aug. 2005 kl 00.01.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu er ca. 240 km sydsydøst for mundingen af Mississippifloden, bevæger sig i retning af New Orleans. Katrina har nået kategori 5 - styrke. Lige nu blæser det op til 275 km/t med vindstød op til imponerende 340 km/t. Det forventes at Katrina rammer kysten lige syd for New Orleans i de tidlige morgentimer lokal tid ( ca. kl 14 dansk tid), og centeret forventes at passere byen ved middagstid mandag (lokal tid). På det tidspunkt forventes vindhastighederne at være aftaget til 250 km/t. Disse hastigheder er ca. dobbelt så store som ved orkanen der ramte Danmark 3. december 1999.

Udover særdeles kraftige skader på grund af vind, er der stor risiko for katastrofale oversvømmelser på grund af op til 7-8m store flodbølger, samt de enorme mængder regn der kommer.

Vagtchef Mogens V Larsen

Den ekstremt farlige hurricane Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 28. aug. 2005 kl 20.20.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu er ca. 280 km sydsydøst for mundingen af Mississippifloden, bevæger sig i retning af New Orleans. Katrina har nået kategori 5. Lige nu blæser det op til 275 km/t med vindstød op til imponerende 340 km/t. Det forventes at Katrina rammer kysten lige syd for New Orleans i de tidlige morgentimer (lokal tid) og centeret forventes at passere byen ved middagstid mandag (lokal tid). På det tidspunkt forventes vindhastighederne at være aftaget til 250 km/t. Disse hastigheder er ca. dobbelt så store som ved orkanen der ramte Danmark 3. december 1999.

Udover særdeles kraftige skader på grund af vind, er der stor risiko for katastrofale oversvømmelser på grund af op til 7m store flodbølger samt de enorme mængder regn der kommer.

Vagtchef Michael Christiansen

Den ekstremt farlige hurricane Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 28. aug. 2005 kl 17.20.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu er ca. 330 km sydsydøst for mundingen af Mississippifloden, bevæger sig i retning af New Orleans. Katrina tiltager fortsat i styrke og har nået kategori 5. Lige nu blæser det op til 275 km/t med vindstød op til imponerende 340 km/t. De amerikanske meteorloger forventer at Katrina rammer kysten lige syd for New Orleans om mindre end 24 timer og centeret forventes at passere byen ved middagstid mandag (lokal tid). På det tidspunkt forventes vindhastighederne at være aftaget til 250 km/t. Disse hastigheder er ca. dobbelt så store som ved orkanen der ramte Danmark 3. december 1999.

Udover særdeles kraftige skader på grund af vind er der stor risiko for katastrofale oversvømmelser på grund af store flodbølger samt de enorme mængder regn der kommer.

Vagtchef Michael Christiansen

Den ekstremt farlige hurricane Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 28. aug. 2005 kl 13.30.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu er ca. 430 km sydsydøst for mundingen af Mississippifloden, bevæger sig i retning af New Orleans. Hurricanen tiltager fortsat i styrke og har nået kategori 5, som kan give store ødelæggelser, dels på grund af de voldsomme vindstyrker, som forventes at blive på 240 km/t med vindstød op til 300 km/t, dels på grund af flodbølger på op til 6 meter over normal vandstand. Der ventes desuden kraftig regn med mellem 125 og 250 liter pr. m2.

De amerikanske meteorologer, som betegner Katrina som ekstremt farlig, venter at den vil ramme det amerikanske fastland lige syd for New Orleans mandag morgen, lokal tid. Katrina fortsætter videre mod nord, men når den er inde over land aftager den hurtigt i styrke, men den ventes fortsat at give store mængder regn.

Vagtchef Niels Thyge Rasmussen

Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 28. aug. 2005 kl 09.00.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu er ca. 500 km sydsydøst for mundingen af Mississippifloden, bevæger sig i retning af New Orleans. Hurricanen tiltager fortsat i styrke og har nået kategori 4, som kan give store ødelæggelser, dels på grund af de voldsomme vindstyrker, som forventes at blive på 240 km/t med vindstød op til 300 km/t, dels på grund af flodbølger på op til 6 meter over normal vandstand. Der ventes desuden kraftig regn med mellem 125 og 250 liter pr. m2.

De amerikanske meteorologer venter at Katrina vil ramme det amerikanske fastland lige syd for New Orleans mandag morgen, lokal tid. Katrina fortsætter videre mod nord, men når den er inde over land aftager den hurtigt i styrke, men den ventes fortsat at give store mængder regn.

Vagtchef Niels Thyge Rasmussen

Katrina har kurs mod New Orleans
Udsendt 27. aug. 2005 kl 17.30.

Hurricanen Katrina, hvis center lige nu er ca. 400 km vest for sydspidsen af Florida, bevæger sig første omgang videre mod vest. De amerikanske meteorologer venter at Katrina søndag begynder at dreje mod nord samtidig med at den tiltager i styrke. Som prognoserne er lige nu forventes Katrina at ramme det amerikanske fastland lige syd for New Orleans mandag eftermiddag (dansk tidsregning).

Når hurricanen rammer fastlandet forventes den at have nået maksimale vindhastigheder på 230 km/t og vindstød op til 275 km/t. Katrina fortsætter videre mod nord, men når den er inde over land aftager den hurtigt i styrke.

Af vagtchef Michael Christiansen

Hurricane Katrina fortsætter med at husere
Udsendt 27. aug. 2005 kl 11.15.

Endnu en hurricane huserer i de amerikanske farvande. Katrina ligger i øjeblikket i Den Mexikanske Gulf. Den har passeret Key West og forsætter videre vestnordvest på. Den er for tiden en kategori 2 hurricane på Saffir-Simson skalaen, men den forstærkes, og når den mandag/tirsdag rammer kysten i den østlige del af Louisiana og kysten i Mississippi, er den blevet til en kategori 4 hurricane med vindhastigheder omkring 185km/t med vindstød op til 240 km/h; altså en hurricane af næsthøjeste kategori.

Det vil sige at en by som New Orleans vil blive berørt, og det samme gælder oliefelterne i området, så oliepriserne får endnu en tand opad. I forbindelsen med passagen af Katrina vil der også falde store mængder regn, således er der i dele af Cuba faldet mellem 125 og 250 mm regn. Når Katrina onsdag er kommet ind over fastlandet vil den aftage hurtigt i styrke.

Redaktion Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk
DMI, 2005

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder