twitter google+ facebook

Hvis du rammes...

Under én person om året dør af lynnedslag i Danmark, men flere rammes uden at dø. Antallet kendes ikke.

”Sidste sommer var vi på ferie. En dag var min søn og jeg ude at fiske. Det begyndte at tordne ude over havet, og det kom tættere på. Vi begyndte at pakke vores grej, men blev ikke helt færdige.

Kl. 20:35 slog lynet ned i min 16-årige søn lige for øjnene af mig. Han var meget varm og forbrændt, stof der var nylon i strømper og underbukser, var smeltet, og der var hul i skoene der hvor lynet havde forladt ham. Der blev tilkaldt ambulance. Han var kridhvid over hele kroppen. Han gispede som holdt i et skruestik. Hans øjne bristede, og livet forlod ham, men heldigvis genoplivede jeg ham hurtig med hjertemassage inden ambulancen kom. Han var lammet fra brystet og til fødderne et stykke tid. Efter 3 dage på sygehus, hvor biokemien i kroppen var i store svingninger, blev han udskrevet. Journalister fra både TV og radio ville gerne ind på sygehuset for at snakke med os, men vi ønskede ikke at tale med dem. Det var en voldsom oplevelse for os. Han har den dag i dag ingen men, bortset fra når der er torden eller optræk til tordenvejr, bliver både han og vi andre i familien lidt beklemte.

Venlig hilsen Faderen”

Folk der rammes af lyn og er så heldige at overleve bør straks søge læge, hvis de ikke allerede er under lægebehandling for neurologiske og fysiske skader. Jeg har talt med flere personer der har berettet om både hjerteflimmer, høj puls, neurologiske forstyrrelser og meget højt blodtryk, og det skal selvfølgelig tjekkes. 

Den neurologiske overlæge på Rigshospitalet: Ud fra litteraturen er beskrevet 4 kategorier af neurologiske følgevirkninger fra lynnedslag eller elektriske ulykker (Cherrington 1995).

1: Umiddelbare og forbigående symptomer i timer til dage.

2: Umiddelbare og langvarige til permanente symptomer, der kan vare uger, måneder eller år, eventuelt permanet.

3: Forsinket og fremadskridende symptomer, der eventuelt ikke var til stede fra begyndelsen.

4: Indirekte symptomer på grund af hovedtraumer i forbindelse med fald ved selve ulykken.

Skadelidte har, hvad der er beskrevet i litteraturen fra neuropsykologiske undersøgelser, specielt problemer med indlæring og hukommelse, opmærksomhed og koncentrationsevne og visumotoriske opgaver. (For oversigt se Duff og McCaffrey 2001).

I øvrigt støder man ikke så sjældent på skildringer af situationer, hvor tøjet bogstaveligt talt bliver blæst af kroppen på folk, der rammes af lynnedslag. Det skyldes at lynet simpelthen får kropssveden til at fordampe så hurtigt, at der kommer et tryk på tøj og sko indefra.  Effekten vil så selvfølgelig være mest udtalt, hvis man går med tætsiddende tøj.

Foto Jesper Dybdahl
Foto Jesper Dybdahl

Af John Cappelen
Redaktion Michella Rasmussen
© DMI, maj 2013.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder