twitter google+ facebook

Tema: Jesper Grønne spreder lys

I løbet af sommeren 2009 bragte vi en række artikler om lysfænomener, som fritidsfotograf Jesper Grønne havde fanget med sin kameralinse. Vi kom vidt omkring og så blandt andet på regnbuer, nordlys og satellitter. Nu samler vi historierne i et tema, så du nemt genfinder dem.

Til trods for kraftige byger, torden og andet interessant vejr er sommeren ofte en periode, hvor der er plads til de lidt mere skæve historier på dmi.dk. Således også i sommeren 2009, hvor vi over fem uger bragte en vifte af artikler om lysfænomener i naturen.

Artiklerne var bygget op om fritidsfotograf Jesper Grønnes samling af billeder og bevægede sig vidt omkring. Fra dagens lys i form af haloer og regnbuer over nattens nordlys og lysende natskyer og helt ud i rummet til Månen og Mælkevejen.

Jesper Grønne er 46 år og klinisk tandtekniker fra Silkeborg. Han har fotograferet i mere end 30 år.

"Min særlige interesse er at fotografere usædvanlige vejr- og lysfænomener, som nordlys, regnbuer, haloer med videre, samt dét man ikke lige kan se med det blotte øje", fortæller han.

Et af Jesper Grønnes fotos fra temaet om lysfænomener. Panorama-foto fra det store nordlys-show over Danmark i januar 2005. Panoramaet er sammensat af syv billeder og viser en billedvinkel på ca. 180 grader, fra vest (venstre) til øst (højre). Foto Jesper Grønne.

Han påpeger vigtigheden af vejret selv når det ikke er det primære fotoobjekt.
"Vejret er meget betydende for, at astronomiske billeder kan blive gode, og det lykkedes mig at tage et sjældent billede af Venus atmosfæren under venuspassagen i 2004, på en måde et billede af vejret på Venus, der ikke var fotograferet fra Jorden tidligere, vist her på dmi.dk".

Jesper Grønne har sine egen fotogallerier på nettet. Du finder links til gallerierne i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Ud over Jesper Grønnes fotos var en del af artiklerne krydret med illustrator Claus Rye Schierbecks tegninger, der meget bedre end ord forklarer det grønne glimt ved solnedgang, nordlysets fordeling op gennem atmosfæren og solstrålernes rundtur i regndråberne før de bliver til regnbuen.

Vi har nu samlet artiklerne med en fælles navigation, så du nemt kan finde rundt. Du finder navigationen øverst til højre på denne side og genfinder den øverst til højre på de enkelte temasider. God fornøjelse.

En af Claus Rye Schierbecks illustrationer i temaet om lysfænomener. Regnbuen dannes af dråber i forskellig højde. De forskellige farver i sollyset afbøjes forskelligt i regndråberne. Derfor vil de enkelte farver i regnbuen stamme fra dråber i forskellig højde på himlen. Tegning Claus Rye Schierbeck.
Jesper Grønne i aktion ved solnedgang. Foto Kristian Henriksen.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 29. august 2009.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder