twitter google+ facebook

Det rigtige tøj til vintercykling

En balaklava eller hjelmhue er uundværlig. Den tillader dig at holde pande, ører, kinder og hals varm, selv om du har hjelm på. Om den skal dække munden, eller om den skal sidde under hagen, er op til dig. Foto Assos of Switzerland. Klik for stor version.
Alle kraftige handsker med vindtæt forside fungerer som udgangspunkt fint, men skal du betjene grej som gearskiftere og gps på styret, kan det være en fordel med et par, der er designet til cykling. Foto Deko. Klik for stor version.
Termocykelbukser med lidt ekstra materiale i skridtet og vindstoppende materiale på knæene. Foto Löffler. Klik for stor version.
Pedaler med kliksystem på den ene side og almindelige pedaler på den anden. De kan være løsningen, hvis du et par måneder om året oplever egentlige cykelsko som for kolde. Husk dog, at du har dårligere kontrol over cyklen uden klik, og at netop vinterperiode er der, hvor du har allermest brug for 'styr på cyklen'. Foto Shimano.

Det rigtige cykeltøj er afgørende for oplevelsen af at cykle - det gælder hele året, men om vinteren er det kritisk.

Det rigtige tøj til vintercykling er ikke nødvendigvis tykt tøj; snarere tvært imod. Flere tynde lag isolerer bedre og giver dig mulighed for at justere den samlede isolering undervejs. Bevægelsesfriheden er også større.

Stop varmetabet

Vinterpåklædningen starter med, at du stopper dit varmetab fra kritiske steder på kroppen: hoved og hals, hænderne samt fødderne.

Under cykelhjelmen er en såkaldt hjelmhue eller balaklava derfor et must. Balaklavaen er en tynd elefanthue magen til dem motorcyklister - og autonome - benytter. Den kan købes i de fleste cykelforretninger og i større sportsforretninger.

På hænderne er et par kraftige og varme handsker en fordel. Alt efter hvor meget grej du skal betjene på styret (f.eks. gear, bremser, gps), kan det være nødvendigt at investere i et par deciderede cykelhandsker beregnet til netop det, men ellers fungerer skihandsker ganske glimrende. De er nemlig også vindtætte på yderside af fingrene, som vender fremad i køreretningen og derfor bliver afkølet af fartvinden. Garvede vintercyklister har ofte et par tynde 'inderhandsker' til særligt kolde perioder, hvor selv de tykke handsker kommer til kort.

Pedalerne bestemmer fodtøjet

Dit vinterfodtøj er til dels dikteret af, hvilke pedaler du kører med. Hvis du er en af de mange, som efterhånden benytter sko og pedaler med kliksystem, så skal du lede efter et par deciderede vintercykelstøvler. Husk, at der skal være plads til et par ekstra, isolerende sokker, og forvent ikke, at støvlerne sidder helt så tæt til foden som dine sommercykelsko. Gør de det, er de for små, og resultatet bliver kolde fødder. Du kan også køber og tilpasse en varmereflekterende indlægssål for ekstra komfort.

Kører du med mere almindelige, flade pedaler, kan et par vandrestøvler snildt opfylde kravene til fodtøj. Det kan også være en løsning, at anskaffe klik-pedaler med en almindelig trædeflade på den ene side. Skiftet fra cykelsko til støvler kan betyde, at du skal hæve din saddel en smule, fordi sålen er så tyk, at du pludselig i praksis har 2 centimeter længere ben end om sommeren.

Den svære overkrop og de nemme ben

Overkroppen er tit det område, hvor det er sværest at ramme den helt rigtige påklædning til dagens vejr. Generelt bør den bestå af tre lag: Inderst et lag, der fjerner sveden, derpå et lag, der isolerer, og yderst et lag, der bryder vinden.

Trods omhuen ender man indimellem med alligevel at svede nogle steder og fryse andre. Det skyldes, at overkroppen ikke direkte er involveret i arbejdet med at drive cyklen frem og derfor ikke producerer ret meget muskulær varme. Samtidig er den udsat for fartvind direkte på en stor flade på brystet, mens ryggen ligger i læ.

Benene er til gengæld meget nemme: lange vinter-cykelbukser gerne med windbreaker på forsiden og et tykt indlæg i skridtet, så du undgår kønsspecifik, kulderelateret bøvl forneden

Når du så står foran din garderobe og skal vælge, hvad du vil iføre dig, så husk: Det er rarere at fryse en smule de første minutter og så være tempereret resten af turen, når pulsen er kommet lidt op end at være tilpas de første minutter og så tap-svede resten af turen. Det er dog fortsat en god idé med en tynd jakke eller en vindvest i tasken, hvis du bliver nødt til at stoppe op. Så er dit tynde cykeltøj pludselig langt fra nok til, at du kan holde varmen.

Sådan tackler du årstiderne

Over 15°C

Cykelshorts, kortærmet cykeltrøje og handsker uden fingre.

5°C til 15°C

Cykelknickers, kortærmede cykeltrøje + løse ærmer uden på svedtrøje, fingerhandsker.

Minus 5°C til 5°C

Lange cykelbukser, langærmet cykeltrøje uden på svedtrøje, evt. hue under hjelmen, vinterstøvler, vinterhandsker.

Regn og blæst

Kombinerer det tøj, temperaturen dikterer, med en vindvest eller en windbreaker-jakke.

Hård frost, sne og blæst

Lange termocykelbukser og tre lag på overkroppen, vinterhandsker + inderhandsker i uld, vinterstøvler, skoovertræk og hue under hjelmen.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk med bidrag fra Henrik Vedel og Erik Hansen. 

DMI, 28. januar 2015

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder