twitter google+ facebook

Reflekser redder liv i den mørke tid

Af Alina Sørensen

I følge Rådet For Sikker Trafik er det påvist, at brug af refleks på tøjet kan reducere risikoen for færdselsuheld med helt op til 85%. Med den oplysning i baghovedet har Alina Sørensen sendt DMI en ultravigtig tekst om netop reflekser. Her fortæller hun dig om godkendelsesmærkningerne, placering og problemer med synligheden af reflekser. Læs med for både dig og dines skyld. 

Reflekser eller ikke reflekser. De to ellers ens fotos her efterlader ikke meget tvivl.

Den mørke tid er her, og det betyder, at vi må leve med, at det er buldermørkt om morgenen, når vi skal i skole eller på arbejde. Samtidig med de mørke morgener øges risikoen også for, at det regner eller måske endda sner, imens vi transporterer os.

Samlet set betyder det, at sigtbarheden for alle trafikanter er sænket betydeligt. Derfor skal vi finde reflekstøjet frem fra gemmerne - eller købt noget nyt.

Det er imidlertid ikke helt ligegyldigt, hvilket slags reflekstøj du vælger - og slet ikke til de kære små. Efter megen og grundig granskning og undersøgelse af reflekstøj og reflekser i sig selv kommer her en kort guide til, hvad du bør gå efter. 

Hvorfor reflekser? 

Der ingen lovgivning om reflekser på tøjet, som vi ellers kender det fra cykler, hvor det er lovpligtigt med synlige reflekser både foran og bagpå samt på pedaler og hjul.

Alligevel er reflekser på tøjet en særdeles lys idé. I følge Rådet For Sikker Trafik er det påvist, at brug af refleks på tøjet kan reducere risikoen for færdselsuheld med helt op til 85%. Trygfonden, som på bestilling leverer gratis reflekser til danskerne, opfordrer endda til at bære pangfarvet tøj i trafikken, da det kan formindske risikoen for uheld med op til 48%.

Der er altså ingen tvivl om, at reflekser er et klogt træk, når det er mørkt, men pas på(!), for reflekser er ikke bare reflekser. 

En refleks er ikke bare en refleks

Reflekser kan variere væsentligt i kvalitet. Derfor er det vigtigt, at du vælger reflekser, som overholder de tekniske krav til synlighed.

De godkendelsesbetegnelser, du skal kigge efter på reflekser eller i reflekstøj, er EN 13356EN 471EN 20471 eller EN 1150. Et vigtigt element i disse tekniske kravspecifikationer for private personer er blandt andet, at refleksen skal kunne ses på mindst 140 meters afstand.

Desuden skal reflekstøj eller blot reflekser været udstyret med en CE-mærkning. Både den mærkning samt godkendelsesmærkninger gælder for både børn og voksne med undtagelse af EN 20471, der ikke skal være opfyldt for børnetrafikveste.

Fluorescerende, gul vest med brede reflekterende striber, som taskens bryst-rem ikke dække på forsiden. Det gør selve tasken til gengæld på bagsiden. Det skal du kompensere for med reflekser på tasken, skriver Alina Sørensen i sit tekst om reflekser. Foto fra sikkertrafik.dk.

Hvor skal reflekserne sidde?

Det er vigtigt at bemærke, at det i følge Færdselsstyrelsen er tilladt at anvende reflekser som designelementer på modetøj og jakker, uden at de nødvendigvis har ovenstående mærkninger. Vil du være sikker på at opnå en forsvarlig og sikkerhedsmæssigt synlighed, er det altså op til dig selv at kigge ordentligt efter på mærkningerne.

Når du har sikret dig, at reflekserne er af ordentlig kvalitet og har de foreskrevne certificeringer, er næste skridt at undersøge, hvor reflekserne sidder. Det er vigtigt at forholde sig kritisk til netop det. Uhensigtsmæssige placeringer på tøj og jakker kan let føre usynlighed på de mørke veje. 

Rådet For Sikker Trafik anbefaler, at reflekser skal være placeret, så de er synlige fra alle sider. Det vil sige synlige fra både hver sin side samt forfra og bagfra.

Det er desuden anbefalet, at reflekser er placeret både lavt og højt på kroppen, uanset om de er en del af tøjet ved køb, eller om de påsættes senere. Så den ideelle placering er altså på den øvre del af overkroppen samt på den nederste del af benene.

Bærer du en taske på ryggen eller over skulderen, skal du være opmærksom på, at den kan dække for reflekser på tøjet. Det er derfor en god ide at vælge en taske med indbyggede reflekser eller selv påhæfte nogle. 

Du skal altså:

  • Se efter godkendelsesmærkningerne. Disse står typisk inde i tøjet.
  • Sørge for, at reflekserne er placeret, så de er synlige fra alle sider.
  • Sikre dig, at reflekserne er placeret både højt og lavt på kroppen. Det vil sige både på ben og overkrop.
  • Udstyre din taske med en refleks, hvis ikke den har i forvejen. 

Hvad skal du købe?

Ejer du ikke overtøj med reflekser, og overvejer du derfor at købe nyt til dig selv og børnene, er det en strålende ide ikke blot at gå efter det billigste alternativ. I stedet bør du undersøge certificeringerne og investere i kvalitet. Det gælder både, hvis du er på udkig efter tøj med reflekser i designet eller blot reflekser til påsyning eller påhæftning på tøj og overtøj. Det kan redde liv.

Danske FashionForest har lavet en gennemgang af en række tøjmærker til børn og voksne, som har reflekser efter forskrifterne, og som samtidig er super smart til både casual og mere fornemme anledninger. 

Med de rigtige og sikreste jakker og tøj, så både små og store kan ses under alle forhold, er det bare at nyde det hyggelige i, at det stadig er mørkt om morgenen og bliver mørkt igen tidligt på aftenen og selvfølgelig friske klima, som efteråret og vinteren bringer med sig. Og allermest vigtigt skal vi, selvom vi har reflekser på, passe på hinanden på vejene og alle andre steder. 

Tekst og © Alina Sørensen

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

23. november 2017

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder