twitter google+ facebook

Menneskeskabte skyer

Mennesker laver skyer på både små og store skalaer. Der er fx masser af vanddamp i vores udåndingsluft, og om vinteren når det er koldt, ser vi den som en hvid tåge, en lille selvskabt sky. Det samme sker hvis vi ånder på en kold rude, og ser hvordan der dannes små vanddråber på glasset. Det der sker, er simpelthen at vanddampen i ånden fortættes til vanddråber fordi luften bliver afkølet.

På en noget større skala skaber vores jetfly også kunstige cirrusskyer. Det er fordi flymotorerne udsender vanddamp fra deres udstødning, der kondenserer til små vandråber. Disse dråber fryser i den kolde atmosfære straks til iskrystaller og skaber dermed den kunstige sky, der kaldes kondensationsstriber eller contrails. En i øvrigt naturligt skyfri vejrsituation kan, i den industrialiserede del af verden på grund af disse kondensstriber, hurtigt blive præget af et højt skydække.

Contrails over den engelske kanal og Normandiet 12. september 2009 12:25 UTC. (Aqua/Modis). Se også CH1 under 27 skytyper.
Contrails over den engelske kanal og Normandiet 12. september 2009 12:25 UTC. (Aqua/Modis). Se også CH1 under 27 skytyper.

Af John Cappelen
Redaktion Michella Rasmussen
© DMI, juni 2013.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder