twitter google+ facebook

Skyarterne

Fibratus er adskilte skyer eller et tyndt skyslør, der består af næsten lige eller mere eller mindre uregelmæssigt bøjede tråde, som ikke ender i kroge eller totter. Denne betegnelse gælder primært for cirrus og cirrostratus (se CH5 under 27 skytyper).

Uncinus er en cirrussky, der ofte har form som et komma og foroven ender i en krog eller i en tot, hvis øverste del ikke har form som en afrundet udbulning (se CH4 under 27 skytyper).

Spissatus er en cirrussky med tilstrækkelig optisk tykkelse til at fremstå grålig, når den ses imod Solen (se CH2 og CH3 under 27 skytyper)

Castellanus kaldes skyer med stor vertikal udbredelse med tårnlignende gevækster, der kan ligne små tårne. Det giver generelt skyerne et takket udseende. Bruges om cirrus, cirrocumulus, altocumulus og stratocumulus (se CM8 og CM9 under 27 skytyper).

Floccus er en art, hvor hver skyenhed er en lille tot med et cumuliformt udseende, og hvis nedre del er mere eller mindre flosset og ofte fulgt af faldstriber. Bruges om cirrus, cirrocumulus og altocumulus (se CM8 og CM9 under 27 skytyper).

Stratiformis kaldes skyer strakt ud i et horisontalt lag. Gælder for altocumulus, stratocumulus og til tider cirrocumulus.

Nebulosus kaldes skyer der er som et tåget slør eller lag, som ikke udviser distinkte detaljer. Bruges især om cirrostratus og stratus (se CL6, CH6, CH7 og CH8 under 27 skytyper).

Lenticularis har form som en linse eller en mandel. Ofte aflange og har et klart afgrænset omrids. Hovedsagligt i forbindelse cirrocumulus, altocumulus og stratocumulus (se CM4 under 27 skytyper).

Fractus har et ujævnt eller iturevet, flosset eller trevlet udseende. Bruges kun om stratus og cumulus (se CL7 under 27 skytyper).

Humilis bruges om cumulus, som gerne har en flad bund og kun ringe vertikal opbygning (se CL1 under 27 skytyper).

CL1 Cumulus humilis, smuktvejrscumulus med ringe vertikal udstrækning. Glumsø, den 10. juli 2007 kl. 13.45, retning nord (R. Hinnerskov).

Mediocris er cumulusskyer med moderat vertikal udstrækning, hvis toppe viser tendens til udbulning.

Congestus bruges om cumulusskyer, der har stor vertikal udstrækning og markante udbulninger. På afstand ligner deres udbulende øvre del et blomkålshoved (se CL2 under 27 skytyper).

Calvus er cumulonimbusskyer, hvori i det mindste nogle af udbulningerne i deres øvre del er ved at miste deres cumuliforme udseende, men hvori ingen cirriforme dele kan skelnes (ingen ambolt). Udbulninger og spirer har tendens til at danne en hvidlig masse med mere eller mindre vertikale striber (se CL3 under 27 skytyper).

Capillatus er en cumulonimbus der er karakteriseret ved tilstedeværelsen, mest i de øvre dele, af tydelige cirriforme dele med en klart trådet eller stribet struktur, der ofte har form af en ambolt, en fjer eller en stor, mere eller mindre uordentlig, masse af hår. Cumulonimbus capillatus er som regel forbundet med regnbyger eller en tordenbyge; ofte med vindbyger og nogle gange med hagl. Den producerer ofte meget tydelige faldstriber (se CL9 under 27 skytyper).

Af John Cappelen
Redaktion Michella Rasmussen
© DMI, juni 2013.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder