twitter google+ facebook

Vejrgudernes hvirvlende dans - om atmosfærens forskellige hvirvler, både store og små

Temaet omhandler tropiske og ekstratropiske cykloner, polare lavtryk, piteraq, tornadoer, skypumper og støvdjævle.

Hvirvler i atmosfæren kan optræde på mange forskellige skalaer fra små uskyldige hvirvler, der lige akkurat kan hvirvle støv op, til kolossale orkaner med en udstrækning på mange tusind kilometer.

De mest frygtindgydende hvirvler i atmosfæren – som f.eks. orkaner, stærke storme og tornadoer – er heldigvis forholdsvis sjældne. Det skal blæse op mod 120 kilometer i timen, før man kan snakke om en orkan.

Betegnelsen “orkan” kan godt være et forvirrende begreb, fordi det bliver brugt i så mange sammenhænge, men hvis man ser helt nøgternt på det, er betegnelsen faktisk kun forbundet med en vindhastighed over 32,6 meter pr. sekund, som er mere end 117 kilometer i timen.

Mange sprog har det samme ord for orkan og det betyder noget i retning af "den højeste vindhastighed". På spansk bruger man ordet "Huracan", der betyder hvirvelstorm. Fælles for disse betegnelser er, at de alle dækker de voldsomt ødelæggende og frygtede hvirvler i atmosfæren, vi kender som orkaner, stærke storme, tornadoer, skypumper osv..

En orkan, hvor det blæser mere end ca. 33 meter i sekundet, er faktisk mere end de fleste kan forestille sig. En sådan vindstyrke har en voldsomt ødelæggende virkning på alt, hvad den møder. Huse bliver ødelagt, træer knækker som tændstikker eller bliver revet op med rode, højspændings- og telefonledninger rives ned, for blot at nævne nogle af de mest spektakulære skader. Udover dette kan kystnære områder blive ramt af kraftige stormfloder, skabt af de meget stærke vinde.

De voldsomme hvirvler kendes over hele Jorden, men de værste og mest ødelæggende hører troperne til – de tropiske orkaner. Hvem har ikke hørt om de “Hurricanes”, der indimellem rammer Caribien, det sydøstlige USA og tyfoner, der rammer fx Japan.

Satellitbillede af den tropiske orkan ”Katrina” sidst i august 2005 (NASA).
Satellitbillede af den tropiske orkan ”Katrina” sidst i august 2005 (NASA).

Af John Cappelen
Redaktion Michella Rasmussen
© DMI, maj 2013.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder