twitter google+ facebook

Klimaændringer gør livet svært for grønlandske fangere

Fangerne i bygden Nuussuaq i Upernavik Kommune på den vestgrønlandske kyst bliver ramt på deres levebrød, når det bliver varmere, skriver Grønlands Radio KNR.

De seneste år har temperaturen i Upernavik ligget vel over normalen, og det har betydet, at isen først er kommet sent på året. Det er på isen, fangerne skal have deres bytte - f.eks. sælerne. Samtidig er vejret også mere omskifteligt senere på sæsonen, så der er færre jagtdage.

Årsmiddeltemperatur for Upernavik.

"Der er ikke en entydig forklaring på, hvorfor temperaturen er steget," siger klimatolog John Cappelen, og fortsætter:

"Både på Øst- og Vestkysten af Grønland er det blevet varmere de sidste år, men det er endnu uklart, hvad årsagen er. Klimaet i området styres af Den Nordatlantiske Oscillation, og det kan være ændringer i denne, eller måske den globale opvarmning, som er skurken", forklarer klimatologen.

Alt i alt har klimaændringerne betydet, at indbyggerne ikke har de samme indtægter som tidligere og det lokale indhandlingssted - hvor fangere og fiskere kan indlevere deres fangst - er blevet lukket.

Dermed er fangerne og fiskerne nødt til kun at leve af deres egne fangster, og det vil blive meget svært, vurderer de ifølge KNR.

Af Bjarne Siewertsen, kommunikation@dmi.dk

12. januar 2004

Hvad er NAO

NAO er basalt set et index over forskellen mellem højtrykket over Azoerne og lavtrykket over Island. 
Når NAO er positiv – hvilket vil sige højere tryk over Azorerne og lavere over Island – kommer vestenvindene hurtigere og kraftigere over Atlanterhavet. Det forårsager gerne våde og milde vintre i det nordlige Europa over Atlanterhavet. Samtidig betyder det kolde og tørre vintre i Grønland.
Når NAO derimod er negativ blokeres der for vestenvindene, og der kommer og tør og kold luft ind fra Asien over det nordlige Europa. Det giver til gengæld milde vintre i Grønland.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder