twitter google+ facebook

Højt UV-indeks i Danmark, højere i Sydeuropa

Forårssolen i Danmark virker skarp på os. UV-strålingen er dog endnu stærkere i Sydeuropa. Også i foråret, selv om du måske har hørt det modsatte.

Den danske forårssol virker ekstra skarp på os, fordi vores hud fortsat er vinterbleg. Derfor er det god latin, at tage sig ekstra i agt, når Solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturen i øvrigt er til udendørs gøremål.

Solens UV-stråling er dog endnu stærkere, hvor mange danskere henlægger ferien; nemlig i Sydeuropa.

Drøn på sydpå

"At UV-indekset er højere sydpå, gælder også her i foråret - selv om man måske har hørt det modsatte refereret i medierne de seneste uger", siger en af DMI's UV- og ozoneksperter Helge Jønch-Sørensen.

UV-indekset er noget højere på Ibiza end i Danmark - også i foråret. Foto Forbfruit fra Wikipedia under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 licens.

"Det højere UV-indeks mod syd skyldes først og fremmest en 10 til 20 grader større solhøjde. Oftest er ozonlaget tillige tyndere. Derfor er UV-strålingen generelt altid stærkere i Sydeuropa end i Skandinavien".

Helge Jønch-Sørensen påpeger, at det ikke blot gælder UV-indekset f.eks. ved middagstid men også den daglige UV-dosis; altså den dosis man samlet set opnår ved at være eksponeret gennem en hel dag.

UV-indeks ved dagens maksimale solhøjde og under skyfrie forhold i Danmark (København - sort linje) sammenlignet med en station i Sydeuropa (Lyon - rød linje) i de første ca. fire måneder af 2012. Bemærk at der kun er to tilfælde hvor UV-indekset er stort set ens for de to stationer: midt i marts og først i maj. Den tynde blå streg viser den dag, hvor de to indeks lå tættest: 5,3 i København og 5,5 i Lyon. Normalt er der ca. et til to skalatrin på UV-skalaen til forskel.

Hjælp til selvhjælp

Det er UV-stråling, som bruner os, men den forårsager også hudkræft og forskellige øjensygdomme. Og risikoen for hudskader stiger eksplosivt ved en overdosis sol, der skolder os. Ifølge tal fra cancer.dk er danskernes risiko for at få hudkræft inden de fylder 75 omtrent tredoblet siden starten af 1970'erne.

DMI har en håndfuld forskellige produkter, som fortæller dig om UV og UV-indekset. Dem finder du link til i 'Værd at Vide'-boksen til højre. Her ligger også et link til DMI's lille UV-app (web-app), som giver dig dagens højeste forventede UV-indeks i Europa på din smartphone.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 19. maj 2012.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder