twitter google+ facebook

Påske-korona ved vestkysten

I påsken opstod en flot og sejlivet korona ved den jyske vestkyst. Fritidsfotograf Jesper Grønne fangede fænomenet og forklarer:

En korona er en farvet, lysende ring omkring Solen eller Månen. Lysfænomenet opstår i de skyer, vi ser nærmest Solen eller Månen, når skyerne indeholder bittesmå vanddråber af nogenlunde samme størrelse jævnt fordelt i skyen.

Lyset spredes ved diffraktion, når det rammer vanddråbernes overflade. Det er altså ikke en intern refleksion i den gennemsigtige vanddråbe, som man ser ved regnbuer.

Korona. Foto Jesper Grønne.

Det spredte lys fra mange vanddråbers diffraktion danner et interferensmønster. Nogle lysbølger forstærker hinanden - andre udligner hinanden. Resultatet er de farver der ses drive rundt i skyerne. Da diffraktionen sker på partiklernes overflade, kan andet end vanddråber også skabe fænomenet, f.eks. små, ensartede iskrystaller eller endda pollen.

Den farvede ring ret tæt på Solen eller Månen er væsentlig mindre i diameter end en halo. Inderst er der en meget kraftigt lysende, nærmest blændende hvid aureole omkranset af en rødlig ring. Udenom denne er koronaen, der først er blålig, dernæst grønlig, gullig og yderst rødlig.

På sin egen hjemmesiden har Jesper Grønne desuden en video, hvor du kan se det klare farvespil i de drivende skyer. Du finder link til videoen i 'Værd at Vide'-boksen til højre. Bemærk, at den tager lidt tid at åbne.

Af Jesper Grønne
Redaktion Niels Hansen,
kommunikation@dmi.dk
DMI, 10. april 2012.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder