twitter google+ facebook

Polare minihvirvler ved Bornholm - opdateret

Snefyldte, polare minihvirvler danser nær Bornholm.

I forhold til onsdag er snebygerne over Bornholm torsdag tiltaget noget i styrke.

Kigger vi nærmere på satellit- og radaranimation herunder, er det muligt svagt at fornemme, at nogle af snebygerne organiserer sig som polare mini-hvirvler.

Animationen viser radar- og satellitbilleder mellem 10-14 dansk tid torsdag den 2. februar. De polare minihvirvler anes nær Bornholm.

Og det er langt fra slut med snebygerne på Bornholm. Frem til sent fredag, vil temperaturen i ca. 5 kilometers højde fortsat ligge lidt under -40 grader. Satellitbilledet nederst i nyheden viser temperaturen i denne højde torsdag klokken 14 dansk tid.

Når en sådan isende kolde luftmasse ligger over et hav, som har en temperatur lidt over frysepunktet, giver det god grobund for dannelse af snebyger, hvoraf nogle kan organisere sig som små polare hvirvler, der lokalt kan kaste store snemængder af sig på kort tid.

Når lavtrykkene er så små, har vejrmodellerne vanskeligt ved at beregne deres præcise bane. Derfor er det endnu usikkert, om de kraftigste af snebygerne rammer Bornholm, eller om de går lige udenom.

Af den grund er der stor usikkerhed om de forventede snemængder på Bornholm den kommende tid. Sikkert er det dog, at Bornholmerne får en pæn dyne nysne - dog med store lokale forskelle i mængderne.

Satellitbillede fra torsdag den 2. februar klokken 14 overlagt med temperaturen i lidt over fem kilometers højde (de røde tal). Kilde NOAA.

Af meteorolog Jesper Eriksen
Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 2. februar 2012.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder