twitter google+ facebook

Vinterens koldeste nat blev en realitet

Bemærk:
Stationen i Tirstrup har over et par døgn været genstand for 'klimatologisk udredning'. Det vil sige, at målingerne fra stationen følges for at fastslå, hvorvidt stationen måler korrekt og repræsentativt. Torsdag eftermiddag kunne DMI's Sektion for Data og Klima så frigive målingerne med et 'ok'-stempel. Dermed er der nye officielle laveste temperaturer for både mandags-, tirsdags- og onsdags-døgnet. Nyheden er tilrettet med de korrekte data.

Rolige vindforhold og klart vejr de fleste steder fik temperaturen til at dykke. Sæsonens hidtil laveste minimumstemperatur blev målt natten til tirsdag til -7,4°C.

Natten til tirsdag var der rolige vindforhold over Danmark. De fleste steder var det også klart vejr. Det giver gode betingelser for temperaturfald, og klokken 04:30 kom termometeret ned på -7,4°C ved Tirstrup Lufthavn. Det blev nattens - og denne vinters foreløbig - laveste målte temperatur. Temperaturen er 0,9°C lavere end den tidligere laveste temperatur målt til -6,5°C natten til den 15. januar i Skrydstrup.

Skydækket over Danmark da nattens laveste minimumstemperatur blev målt. Kilde NOAA.

Nattens fem laveste minimumstemperaturer

Målers placering Nattens minimumstemperatur Tidspunkt for måling
Tirstrup -7,4 °C -
Roskilde -7,3 °C 06:10
Sjælsmark -6,4 °C 07:00 (faldet til -6,9°C kl. 08:50)*
Beldringe -5,8 °C 05:30
Jægersborg -5,7 °C 07:00 (faldet til -5,8°C kl.07:30)*
Rim i kløver. Foto Hans Chr. Katberg Olrik Thoft.

* Da døgnets temperaturer gøres op for tidsrummet mellem klokken 07 og 07, kommer minimumstemperaturerne i parenteserne til at gælde for det kommende døgn i klimaopgørelserne.

Mulighed for vinterens første lokale isdøgn

Vinterens først isdøgn står måske for døren - i hvert fald lokalt. Et isdøgn er defineret ved, at temperaturen på intet tidspunkt af døgnet kommer op på eller over frysepunktet.

Tirsdag formiddag ligger temperaturen under frysepunktet de fleste steder i landet. I det sydligste og vestligste af landet er temperaturen dog kommet op på eller over de 0°C, og et landsdækkende isdøgn er dermed afblæst for tirsdagsdøgnet.

Af Lone Seir Carstensen, kommunikation@dmi.dk
© DMI, 24. januar 2012. Opdateret den 26. januar til at inkludere målinger fra Tirstrup.

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder