twitter google+ facebook

Badevandet fik vildt boost

Snart! Foto Torsten Fokuhl. Klik for stor version.

14 majdage med masser af sol har udført et lille mirakel med dit ellers iskolde kommende badevand

Vinteren møvede sig ind i foråret med en kold marts, og det satte opvarmningen af dit kommende badevand på stand-by. Ved indgangen til maj for 14 dage siden var det blot mellem 10 og 12 grader, hvor det var varmest.

Men så skete der noget.

Fra den 2. maj og frem til nu, har Solen i snit skinnet mere end 10 timer om dagen, og det er noget, der kan mærkes på vandtemperaturen, forklarer oceanograf Jacob Woge.

"På denne årstid, hvor Solen står højt på himlen, kan dens stråler varme vandet ca. 0,5 grader op pr. dag", siger han.

Havtemperaturen omkring Danmark den 4., den 9. og den 14. maj 2018. Kortet er en del af Copernicus Marine Environment Monitoring SST TAC service og stammer fra op til 10 forskellige satellitter, der måler i både infrarød- og mikrobølge-området. Du finder kort for den seneste måned bag linket under 'Værd at Vide' til højre for artiklen.

Fra småkøligt til usædvanligt varmt

Resultatet er tydeligt på de daglige kort over havtemperaturen, som DMI udarbejder ud fra satellitdata. Her er det varmeste vand nu 16 til 17 grader.

Så høje temperaturer midt i maj er usædvanlige. Nogle steder er vandet op til 5 grader varmere, end vi normalt ser på denne årstid; f.eks. i Vadehavet, i Limfjorden og syd for Lolland-Falster. Men det er lidt snyd, forklarer Jacob Woge.

"Vi har haft meget rolige vindforhold de senere dage. Dermed står Solen og bager direkte på de øvre meter af vandet - især i lavvandede områder. Det varmer havet markant op", siger oceanografen.

Først halvdel af maj har været supersolrig. Vi har allerede fået 3/4 af de normale soltimer.

"Vandet nedenunder følger dog ikke med, så når det blæser op på et tidspunkt, så falder temperaturen noget, fordi vandmasserne bliver blandet sammen, og koldere vand bliver drevet ind i fjordene".

Effekten af den fine periode med den hurtige opvarmning forsvinder dog ikke fra havet omkring Danmark, selv om vandet bliver blandet op, så temperaturen falder til noget lidt mere normalt. 

"Med mindre vi direkte får skyer og blæst i resten af maj, og det er der ikke noget, der tyder på, så burde badevandet vær helt klart til en strandtur, når vi kommer ind i juni", slutter Jacob Woge.

Et år for badevandet

Badevandet køles som regel ned hele vinteren igennem frem til begyndelsen af marts, så det første forårsbad vil være mærkbart koldere end nytårsbadet. Den laveste temperatur er typisk 2 grader.

Omkring forårsjævndøgn får Solen så meget magt, at opvarmningen kan begynde, og i april-maj har vi ofte perioder med roligt vejr, så varmen bliver holdt i overfladevandet. 

Sommeren igennem ser vi skiftevis perioder med sol og rolige vejrforhold, hvor badevandstemperaturen stille og roligt kravler opad - og blæsende perioder med pludselige temperaturfald. I slutningen af august topper badevandstemperaturen på 21 til 22 grader langs mange kyster - enkelte gange er der målt helt op til 26 grader.

I september kommer der som regel et moderat til kraftigt blæsevejr, som ved opblanding gør vandet køligt igen. Omkring efterårsjævndøgn mister Solen grebet, og havtemperaturen falder stille og roligt, fordi det stråler mere varme ud om natten, end der kan optages om dagen. Det fortsætter igennem vinteren til næste forår.

Medierne kan kontakte Jacob Woge via DMI's pressetelefon på 39 15 75 09.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 15. maj 2018

Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder