twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 14. august 2018 gældende til og med uge 36 (9. september 2018).

Slutningen af august har allerede budt på lidt af hvert, og efteråret forbliver i det ustadige hjørne. Det betyder regn og byger, som kan være kraftige og indeholde torden. Ind imellem får vi dog også gode perioder med solrigt og lunt vejr. 

I denne uge (uge 33) passerer flere fronter med regn eller byger ind over os fra vest. Til gavn for haver og marker betyder dette, at tørkeindekset efterhånden normaliseres noget.

Mellem byger og regnvejr får vi korte perioder med mere solrigt og varmt vejr, og overordnet set ender ugen med temperaturer en del over normalen. Nedbørsmængderne finder deres leje omkring normalen, men der bliver store lokale forskelle fordi meget af regnen falder i bygeform. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I løbet af uge 34 passerer et par lavtryk Danmark, hvilket i perioder giver os regn og mere vind. Lavtrykkene har potentiale til at udvikle sig ganske kraftigt, og i så fald  kan det give ekstra meget regn og kortvarigt kraftig blæst. I perioder får vi lunt vejr og kig til solen. Sidst på ugen ser det ud til, at et højtryk passerer landet fra vest, og det giver et par dage med roligt, solrigt og lunt vejr.

For ugen samlet set ventes temperaturen stadig at ende noget over normalen, mens nedbørsmængden vil ligge omkring normalen. Også i denne uge kan der være store lokale forskelle.

For uge 35 og uge 36 antyder prognoserne, at lavtryk og fronter passerer hen over eller tæt på Danmark. Enkelte af disse lavtryk kan være kraftige og give en del regn og blæst. I perioder vil højtryksrygge dog skyde ind over landet og byde på solrigt og sommerligt vejr, måske med lummervarme og tordenbyger. Temperaturniveauet for de to uger ventes lidt eller noget over normalen med nedbørsmængder omkring normalen for årstiden.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Lysende natskyer i juli 2018. Foto Tenna Andersen.

Markbrand i juli 2018. Foto Søren H. Nicolaisen.

Sæsonprognose

Udsendt 14. august gældende for perioden fra september til og med november 2018. Næste sæsonprognose udkommer 18. september.

Efteråret starter, hvor augustvejret slap, med lavtryk og fronter fra vest. Det giver os flere dage med mere både vind og nedbør, end vi længe har været vant til.

Enkelte lavtryk og fronter kan være ret kraftige og give en del blæst, regn og måske torden. Men i perioder stryger højtryksrygge ind over landet og bringer mere roligt sensommervejr vejr med sig og byder på solrige dage og lune temperaturer.

Måneden ser ud til at ende med temperaturer noget over normalen, mens nedbørsmængden ligger omkring normalen for september.

Et godt bud på oktober er, at måneden kommer til at bringe lavtryk og fronter fra vest med sig. Det giver os mere blæst og regn, men også ret mildt vejr. Dog er der tegn på, at vi i perioder kan hente vejret østfra. Sker det, får vi tørt og solrigt vejr, og kommer vinden fra sydøst bliver det ret lunt. Samlet set ser måneden ud til at ende med temperaturer lidt over normalen, mens nedbørsmængden ligger omkring eller lidt under normalen.

Prognosen for november peger i retning af, at vi får normalt efterårsvejr. Det vil sige, at lavtryk og fronter passerer fra vestlige retninger med blæst og regn, og at temperaturen vil ligge omkring eller kun lidt over normalen. Vi får mere nedbør end normalt for årstiden.

Med efterårets start stiger risikoen for kraftig blæst og storme. På grund af det varme havand omkring os, er der endda endnu større potentiale for efterårsstorme end normalt. 

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Henning Gisselø, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder