twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 22. maj 2017 gældende til og med uge 24 (18. juni)

Sommerlige tendenser afslutter maj, og i weekenden er der gode muligheder for et par regulære sommerdage med lokalt op til 25 grader. Begiver du dig til stranden, er det dog noget køligere, da (bade)vandet fortsat er koldt. Efterfølgende skal vi forvente en periode med køligere og mere ustabilt bygevejr, inden højtrykspræget vejr og stigende temperaturer på ny ventes at sætte ind. Præcis hvornår det sker, er endnu ret usikkert, dog tyder det på, at vi skal frem mod midten af juni, før vi for alvor kan finde sommershortsene frem igen.      

Denne uge (uge 21) lægger ud med en ligelig blanding af sol og skyer i en nordvestlig strømning af fugtig luft fra Nordsøen ind over Danmark. Et højtryk bevæger sig op over De Britiske Øer fra sydvest og medfører i begyndelsen ret beherskede temperaturer. Som ugen skrider frem, stiger termometeret dog gradvist og når efterhånden op mellem 20 og 25 sommerlige grader. Fra onsdag holder det tørt, og Solen bliver en hyppigere gæst, selvom der især ved kysterne og i morgentimerne vil være flere skyer. Senere bevæger højtrykket sig mod øst ind over Danmark og videre ned til Sydøsteuropa. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I næste uge (uge 22) nærmer svage lavtryk og fronter sig Sydskandinavien fra vest. Det medfører, at køligere luft med skyer, regn eller byger efterhånden strømmer ind over landet fra Nordsøen. Bygerne kan lokalt være ganske kraftige og med torden, men de fleste af dagene bliver der dog også plads til nogen eller en del sol. Det typiske temperaturniveau ligger mellem 15 og 20 grader - ved kysterne lidt køligere. Vi kan dog fortsat opleve enkelte lummervarme sommerdage med op omkring de 25 grader. Disse vil dog oftest sluttes af med et regnskyl og omslag til lidt køligere vejr efter frontpassagerne.  

Fra uge 23 bliver udsigten tiltagende usikker, men det meste af tiden holder vinden sig nok i det vestlige hjørne og giver os ret normale temperaturer for årstiden. Der bliver plads til både sol og skyer, men vi må også regne med mere skyede dage og forbipasserende fronter med regn eller byger.

I uge 24 kan vi på ny fatte håb om mere sol, stigende temperaturer og mindre nedbør. Der er dog endnu for tidligt at love deciderede sommerdage, men sandsynligheden stiger som ugen skrider frem.

Samlet set ender vi nok mellem 1 og 1½ grader over normalen. Vi får også mindre nedbør og flere solskinstimer, end hvad vi plejer på denne årstid. Nedbøren falder overvejende i form af byger, og dermed bliver millimetrene temmelig ujævnt fordelt over landet, som vi typisk ser det i sommerhalvåret.

Forstå sommervejret

Vil du gerne forstå sommervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - sommervejrets fire hjørner'.

Foto Jan Andersen

3-månedersprognose for sommeren 2017

Udsendt 9. maj og gældende for perioden juni - august 2017

Juni ser ud at blive lidt mere højtrykspræget end normalt. Det betyder chance for lidt højere temperatur og lidt mindre nedbør end i en gennemsnitlig juni.

Juli og august vil sandsynligvis fortsætte i samme spor med omkring eller lidt over normal temperatur og normal eller lidt under normal nedbørmængde. 

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2017

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder