twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 19. januar 2018 gældende til og med uge 6 (11. februar 2018)

Der ikke er udsigt til udpræget vinter med dagsfrost og udbredt snedække, selvom de kommende uger kan byde på indslag med koldt vejr og vinterlig nedbør.

I weekenden i uge 3 og starten af uge 4 ligger dagtemperaturen omkring eller lige over frysepunktet og om natten udbredt nattefrost. Herefter bygges et højtryk op sydøst for Danmark og samtidig presser fronter på fra vest. Derved strømmer mild luft op over landet fra syd og sydvest og bliver en overgang endog meget mildt med dagtemperaturer op mellem 5 og 10 graders varme. Længere henne på ugen rykker højtrykket mod øst, og der bliver åbnet op for, at fronterne kan passere ind over Danmark fra vest. Derved får vi igen noget køligere og fortsat ustadigt vejr. Overordnet set ender ugen med temperaturer lidt over normalen for årstiden og med nedbørsmængder omkring det normale. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I uge 5 og uge 6 er prognoserne som vanligt meget usikre, men det bedste bud er, at vi hovedsageligt ligger i en vestlig strømning. Lavtryk og fronter passerer formentlig landet fra vestlige retninger og giver os regn og blæst i perioder. De to uger byder derfor samlet set på temperaturer og nedbørsmængder omkring det normale for årstiden.

Vintersæsonen er sæson for storme, men umiddelbart er risikoen for storm relativt lille i prognoseperioden.

Forstå vintervejret

Vil du gerne forstå vintervejret bedre, så læs 'Vejrkorset - vintervejrets fire hjørner'.

Frederiksborg Slot i januar. Foto Frank Elmelund.

Kerteminde Fjord i januar. Foto Henning Andersen.

Udsendt 9. januar og gældende for perioden februar til april 2018

I februar ser det ud til, at vi får stort set normalt vejr for årstiden. Den overordnede vejrtype er mild og til tider blæsende fra vestlige retninger, men vi får også korte perioder med kolde og vinterlige indslag fra nord og nordøst. Fordelingen mellem varme og kulde er usikker, men de seneste prognoser tyder på, at februar byder på temperaturer lidt eller noget over normalen med nedbørsmængder omkring eller en smule over normalen.

For marts og april, de første forårsmåneder, indikerer prognoserne umiddelbart, at vejret bliver ret normalt for årstiden. Det kan ikke udelukkes, at der endnu kan komme enkelte perioder med koldt vejr, men der er størst sandsynlighed for mildt og fugtigt vejr. Derfor ender både marts og april med temperaturer og nedbørsmængder omkring eller lidt over normalen.

Storme: Den vejrtype, prognoserne umiddelbart peger på i de kommende tre måneder, er typisk knyttet til få eller ingen storme over Danmark.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2017

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder