twitter google+ facebook

Prognose for kommende måned og sæson

Månedsprognose

Udsigt udsendt den 17. april 2018 gældende til og med uge 19 (13. maj 2018)

Det tørre, varme og solrige forårsvejr bliver i månedens sidste uge afløst af en mere ustadig og lidt køligere vejrtype med flere frontpassager. Det ser dog ikke ud at blive koldt for årstiden, og der er efterhånden gode muligheder for kortvarige højtryksrygge, hvor vi kan få nogle dage med sol.

Midt i denne uge (uge 16) ligger et højtryk lige syd og sydøst for Danmark, så varm luft strømmer op over landet. Det giver nogle dage med dejligt forårsvejr, hvor vi kan nyde en del sol og temperaturer op omkring 20 grader. Ved kyster og på de mindre øer bliver det dog en del køligere, og her kan tåge eller lave skyer blive liggende en stor del af dagen. Fredag forskydes højtrykket mod sydøst, og natten til lørdag passerer en svag koldfront landet fra nordvest. Den følges af en overgang med blæsende og en del køligere vejr, men det bliver fortsat tørt og mest solrigt. Søndag er vinden aftaget, da et nyt højtryk samtidig bygges op over Sydskandinavien, og med Solens hjælp får vi igen fint forårsvejr med temperatur op omkring 15 grader. Ugen bliver næsten helt uden nedbør og dermed meget tørrere end normalt. Samlet set får vi en gennemsnitstemperatur som ligger ca. 3 grader over den normale. Følg løbende med i Landsudsigten for detaljer og daglige opdateringer.

I starten af næste uge, uge 17, bevæger højtrykket sig væk mod sydøst, men de første par dage ser ud til at byde på fortsat tørt og solrigt vejr, hvor temperaturen igen kan nærme sig de 20 grader. Lavtryk og fronter presser dog på fra vest, og det bliver efterhånden ustabilt vejr med regn eller byger i perioder. Det vil blæse en del fra vest og sydvest, og dagtemperaturerne ligger typisk mellem 10 og 15 grader. Om natten kan vi forvente temperaturer typisk ned omkring 5 grader eller lidt lunere, så vi ser ud til at slippe for nattefrosten. Til trods for det ret ustadige vejr ser vi ud til samlet set at få omkring eller lidt under den normale nedbør på ca. 10 mm (se grafik nederst på siden). Ugens gennemsnitstemperatur ser ud at blive omkring eller måske lidt over den normale.  

For uge 18 og uge 19 - de to sidste uger i perioden - er prognoserne som vanligt mere usikre. Det mest sandsynlige er en dominerende sydvestlig eller vestlig strømning af ustabil og ret fugtig luft over Danmark, hvor flere, dog oftest ret svage, fronter passerer landet fra vestlige retninger. Det betyder, at vi får afvekslende vejr med både regn, byger og nogen sol indimellem samt dagtemperaturer typisk op mellem 10 og 17 grader. Vi ser fortsat ud til at slippe for nattefrost med typiske nattemperaturer ned mellem 3 og 8 grader. Til trods for den ret ustadige vejrtype er der i hele perioden ret gode muligheder for kortvarige højtryksrygge, der kan give os enkelte eller nogle solrige dage med temperaturer op, eller lidt over, 20 grader. Samlet set for de to uger ser vi ud til at få både temperatur og nedbør omkring det normale for årstiden.  

Forstå forårsvejret

Vil du gerne forstå forårsvejret bedre, så læs 'Vejrkorset - forårsvejrets fire hjørner'.

Bispebjerg kirkegård, april 2015. Foto Shiyu Zhuang. Klik for større version.

Regn den 4. maj 2015. Foto Michael Frandsen. Klik for større version.

Smørmosen, Herlev. Klik for større version. Foto Shiyu Zhuang.

Sæsonprognose

Udsendt 10. april og gældende for perioden maj til juli 2018

I maj antyder prognoserne, at vejret i perioder bliver dikteret af et højtryk over Østeuropa, og i andre perioder dominerer lavtryk nær De Britiske Øer. Når højtrykket styrer vores vejr, får vi sommervarm luft ind over landet fra syd eller sydøst. Det medfører større risiko for kraftige byger og torden. Når lavtrykkene kommer tæt på os, passerer fronter med regn og tiltagende vind fra vestlige retninger. Generelt ender temperaturniveauet omkring det normale for måneden, mens nedbøren ender omkring eller lidt over det normale.

Prognoserne for juni og juli er meget usikre, men der er tendens til en vestlig strømning med lavtryk og fronter, der passerer landet. Det var den vejrtype, der prægede sommeren 2017. Der er dog også mulighed for, at et højtryk over Østeuropa i perioder kan dominere vores vejr. Sker dette får vi varm luft op over landet fra sydøst, og der er risiko for kraftige byger og torden. Overordnet set ender temperaturniveauet omkring det normale for årstiden, mens nedbørsmængden ligger omkring eller lidt over normalen.

En nedbørdag er i 10 års normalen antallet af dage hvor der falder 0,1 mm nedbør eller mere. For 30 års normalerne er det antallet af dage hvor der falder 1 mm nedbør eller mere. Siden 2002 er antallet af solskinstimer blevet observeret ved hjælp af globalstrålingsmåling i stedet for ved hjælp af solautograf som tidligere.

Redaktion Trine Pedersen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 2018

Medier kan kontakte energi- og erhvervsmeteorologerne via DMI's pressekontor på telefon 39 15 75 09.

Tilmeld dig DMI's ugentlige, elektroniske nyhedsbrev
Vejret undervejs på mobil.dmi.dk eller til iPhone eller Android
Følg DMI på Twitter
DMI's -nyheder